Hungária Rádió 8-as studió

HUNGÁRIA együttes

Képen: Fenyő Miklós – Csurgai Attila – Sipos Péter – Kékes Zoltán – Szűcs Antal Gábor 

Technikusok: Csabai Tibor és Vadas Laci

A Hungária mindenképp egy előrelépés volt, mert egy nagylemezes banda volt és a Fenyő érdemei már akkor elévülhetetlenek voltak

Miután döglődött a Juventus és a Hungária sem volt már acélos,1973 januárjában Sipos Peti kitalálta, hogy szövetkezzünk a Fenyővel Miklóssal menjünk a HUNGÁRIÁBA. A Sipi valószinüleg egy hőstettet hajtott végre, mert a korábban összeveszett Fenyővel előbb ki kellett békülnie és fordítva. Ezt persze mi utólag tudtuk meg és azt is hogy “rendesen megalkudtak”  a Fenyő megtartja a Szűcs Antal Gábort és mi hárman csatlakozunk a Juventus-ból.

Februárban be is indult a gépezet Fenyőék lakásán elindult a show business:

részlet Sipos Péter önéletrajz könyvéből

“Nagy sebességgel láttunk munkához. Azonnal leültünk S.Nagy Pistával, és közöltük vele a hírt az új Hungáriáról. Először megpróbálta javasolni, hogy hagyjuk el a Hungária nevet, mert az nem cseng a legjobban szakmai berkekben. Órákig latolgattuk, hogy mi lenne egy jó új név. Az egyik ötlet szerint “Revolver” lett volna, és ez hangzott még a legjobban a többi értelmetlen név mellett. Mire végetért az este, sikerült meggyőznöm a társaságot, hogy a Hungáriánál kell maradnunk, mert óriási lehetőségeim vannak az NDK piacon, de csak ezzel a névvel. Ez hatott. Nagyon gyorsan kezdtek pörögni az események. S.Nagy segítségével és szövegeivel szinte azonnal felvettünk két számot a Rádió 8-as studiójában: Fenyő “Ne add el a lelkedet” című kemény hangzású rock szerzeményét, és az én “Altatódal” című balladámat. Nagy siker nem lett egyikből sem, de legalább valami elkezdődött.”

Hungária MRT felvételek meghallgatása

Egy szovjet turnéval kezdtünk a rádiózás után. A két gitáros nagyon jól megszólalt koncerten. Szétverte a közönség a termeket, óriási sikerek voltak, mintha a Beatles turnézott volna húszezres stadionokban. A szovjet turné közepén váltották egymást a pártember ORI ügyelők. Kardos Sanyi helyett jött Bali Gyuri. Ő hozta a hírt Totyának, hogy Frenreisz megalakította a Skorpiót és ő is benne van. Nyilván előtte telefonon ezt már megbeszélték. Nagy csapás volt, de mentünk tovább.
Ezen a turnén egy JAK-40-es különgépe volt a bandának. Húszegynéhány személyes, profi gép, amerikaiak is vásárolták magángépnek akkoriban kicsit átalakítva. De repültünk AN-24-esen is, ami ilyen libakergető gép volt, csapkodta a szárnyait és ki lehetett látni a padlón. Megvolt a halálfélelem is.

Jött az NDK turné eztán. Igazi sztárokként kezeltek. A Hotelstadt Berlinben, az Alexander Platzon, a 36. emeleten laktunk, mindenkinek külön apartmannja volt. Fekete kocsi hozott-vitt, szinte csak felvételeket készítettünk, nem is turnéztunk.Lemez, Rádió és TV. Az NDK-sok azt akarták bizonyítani, hogy ők is tudják hozni az NSZK színvonalat. 750 forint volt egy repjegy oda-vissza. Hazaugráltunk, nevetséges összeg volt. Drezdában egy cirkuszi sátorban, a tévé felvett velünk egy showműsort is Kovács Katival. Jó lenne megtalálni ezeket. Gyakorlatilag Budapest és Berlin közötti ingázással telt el a ’73-as év.

További Hungária fotók

Amiga lemezgyárban munka közben  fölvett super 8-as film.

Amigában fölvett számok  meghallgatása

Hungáriával  ’74 tavaszán Karcagon játszottunk volna. Fenyőé volt a mikrobusz, a házuk elől indultunk, késéspénz volt rendszeresítve. Akkoriban nem mindig voltam pontos, de speciel ebben az esetben elég igazságtalan dolog történt. Iskolából jövet (utólagos érettségi) felhívtam Fenyőt egy fülkéből, hogy késni fogok, mert haza kell mennem a fellépő ruhámért. 10 percet késtem. Beültem a mikrobuszba, bemondták, hogy ennyi késés után, ennyit és ennyit levonnak a gázsimból. Mondtam, hogy ezt nem. Jó, akkor szállj ki. Elmentek, gondoltam, tesznek egy kört a ház körül, majd visszajönnek. De csak nem jöttek. Elrohantam anyámhoz, elkértem a Zsigulit, letűztem Karcagra, ahol az igazgató azt mondta, hogy a zenekar technikai okokra hivatkozva lemondta a koncertet.

Rövid úton jött a helyemre Szikora Robi.   Egy fura sztori:   Anyámék lementek ezekben a napokban Szoboszlóra, és egy hasonló korú párral vacsoráztak a szállóban, akiknek mondták, hogy a mi fiúnk zenész. Az övék is. A fiunk dobol. Az övék is. A miénk a Hungáriában. Az övék is. Szikora szülei voltak. Kicsi az ország.

Hungária után megint Balaton és Siófok. Nyáron játszottam az  Atlantisszal Siófokon egy idényt. Az Óceán együttes 1974 őszén alakult Marschalkóval, Mikulca Sanyival,  Kiss Zolival és  Molnár Erikkel. De ez egy következő téma!