Csurgai Attila-Tolcsvay László

Tolcsvay László

További fotók megtekintése

Ő az az ember akivel életem során a legtöbbet “dolgoztam” és remélem, hogy még nagyon sokáig fogjuk boldogítani egymást és a közönséget!! Rengeteg lemez, stúdió és TV felvételt készítettünk valamint megszámlálhatatlan turnén muzsikáltunk együtt idehaza és külföldön. A  T.MONOGRÁF   is közös produkciónk! Tolcsvay Lacival először 1973-ban találkoztunk Berlinben az Amiga lemezgyárban.A Hungária együttessel vettük föl Kovács Kati nagylemezét és Laci beállított a vadonatúj Moog szintetizátorával. Az  egyedülálló hangszínt csak ezzel a hangszerrel lehetett produkálni valamint írt egy számot a lemezre és ezt jött följátszani. Ott már éreztük, hogy hasonlóan gondolkodunk a zenében és nagyon jól muzsikálunk együtt. Az akkor alakult Fonográf együttes tagja volt,  nem igen volt kilátás, hogy valaha huzamosabb ideig együtt fogunk tudni dolgozni. Hét évvel később 1980-ban Laci megkeresett, hogy ír a Koncz Zsuzsának egy nagylemezt “Menet Rend” címmel és ezen kéne dobolni valamint az utána következő turnén is. Innentől megpecsételődött a sorsunk és minden lemezén dobolok amit Ő ír.

1981 Koncz Zsuzsa – Menetrend

1981 Koncz Zsuzsa – Menetrend

1980 októberében itthon turnézunk és készülünk a lemezre, 1981 januárjában fölvesszük a lemezt a Rottenbiller utcában. Júniusban NDK-ba Berlinbe repülünk és pár koncertet lenyomunk. Majd júli 31-én indulunk hosszabb lélegzetű Szovjet turnéra ahol először a magyarlakta területeken nagyon hálás közönségnek játszunk: Ungvár-Técső-Beregszász-Munkács-Huszt-Gát. Innen repülünk Moszkvába augusztus 7-én és a Gorkij parkban játszunk két előadást sokezer ember előtt.További városok: Jaroszlav-Arhangelszk-Leningrád-Tallin-Vilniusz-Nábereznie Cselni-Ufa-Kujbisev és Moszkva. Zenekar tagjai: Tolcsvay László, Móricz Mihály, Dés László, Mihály János, Mihály Brigitta és Csurgai Attila. Technikus: Morcz Csaba.A turnén Dés Lacival laktunk együtt a legnagyobb egyetértésben! Ez nagyon fontos,mert amikor hosszú ideig  össze vagyunk zárva akkor szoktak jönni a konfliktusok. Szeptember 21-én érkeztünk vissza Budapestre.

December 2-án Berlinbe repülünk egy NDK turnéra:Ludwigslust-Bützow-Grabow-Drezda-Warnemünde-Putbus-Karl Mark Stadt. 12-én érkezés Budapestre. 1982 február 8-án kezdődik Koncz Zsuzsával egy ORI turné: Györ-Sopron-Debrecen-Budapest KEK-Miskolc-Diósgyőr-Bonyhád-Kaposvár-Székesfehérvár-Pécs-Tatabánya-Szigetszentmiklós-Budapest SOTE-Kecskemét-Szombathely-Orosháza-Hódmezővásárhely-Salgótarján-Gyula. Egy hónapos turnénak vége.

Újabb NDK turné, ahova személyautókkal is megyünk, én Dés Laci kocsijával.Budapest-Berlin indulás április 30-án reggel 9 órakor, érkezés este fél 12-kor. Május elsején indul az egy hónapos turné: Rostock-Dranske-Perleberg-Hagenow-Neubrandenburg-Gröditz-Riesa-Finsterwalde-Lipcse-Gera-Tautenhaim-Bautzen-Aschersleben-Murchin-Strasburg-Halle-Beezendorf-Haldensleben-Berlin-Erfurt-Suhl. Május 26-án indulás haza repülővel.

Közben,párhuzamosan dolgozom másokkal is mint Koós János , Szűcs Judit és a Rockszínház.

Várd ki az időt 1983

Várd ki az időt -1983

 

1983-ban fölvesszük Tolcsvay Laci önálló lemezét “Várd ki az időt” címmel.A felét én dobolom felét Németh Oszkár. A Fonográf együttes még létezik ezért a Hungaroton nem engedi, hogy kiírják a nevemet a lemez borítójára.

 

1986.szeptember 29-én kezdődnek a Magyar Mise fölvételei az új Főnix stúdióban.

Magyar Mise 1987

A munkálatok eltartanak legalább 2 hónapig a sok szereplős produkció miatt.1987 június 25-én  először a József Attila színházban, később már a Margitszigeten próbáljuk a nagyszabású művet .  A Mise bemutatására 1987. július 12-én kerül sor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon!   Magyar Mise meghallgatása

 

 

Doktor Herz 1988

Doktor Herz -1988

1988-ban Laci megírja a Madách színház felkérésére a Dr Herz-et amiben szintén közreműködöm.

 

 

 

 

Mária Evangéliuma -1991

Mária Evangéliuma -1991

1991-ben a Mária Evangéliumát amiben szintén közreműködöm.

 

 

 

 

Koncz Zsuzsa - Ne veszítsd el a fejed

Koncz – Ne veszítsd el a fejed

1991-ben Koncz Zsuzsa Menetrend c. lemezére ír hét dalt amit én dobolok.

 

 

 

 

Kapcsolj át 1993

Kapcsolj át 1993

Majd ugyan ebben az évben fölvesszük, Laci várva várt önálló lemezét melynek címe “Kapcsolj át!”

 

 

 

1994. március 15-én Tolcsvay & Tolcsvay Óriáskoncert a Budapest Sportcsarnokban. Azért óriáskoncert, mert kb. 3 órában összefoglalja Laci addigi pályafutását a Triótól – Koncz Zsuzsán át a saját lemezig. Az MTV (hálIstennek) fölvette és egy vágott részletet leadott a koncertből.

 

Tolcsvay László - Fehér Zaj

Tolcsvay László – Fehér Zaj

1997-ben jött az egyik kedvenc lemezem a “Fehér zaj” ami meghaladta a korát és nagyon kevesen ismernek. Kattints rá!

 

 

 

T. Monográf - Tamagocsi

T. Monográf – Tamagocsi

1998-ban a másik kedvenc lemezem a T.Monográf “Tamagocsi” című lemeze, amit sajnos szintén kevesen ismernek. Érdemes meghallgatni csak  rá kell kattintani a lemezre!

 

 

 

1998-ban a TV IV.-es studiójában fölvettünk közönség előtt egy élő koncertet ebből két kis részlet:

1999 november 20-án a Budapest Sportcsarnokban Tv által fölvett lemezbemutató koncertből  3 részletben:

 

A Nemzeti Dal a több évtizedes munkásságunk alatt sokszor előkerült és rengeteg felvétel készült úgy studió mint élő koncert! Ebből párat bemutatok:

nemzeti dal-01

Nemzeti dal 2013.

Nemzeti dal 2013.