Ferm együttes 1970.

FERM együttes

1970 őszén 16 és fél évesen kerültem a FERM együttesbe dobos válogatás révén a Danúvia kultúrház színpadán.Több dobos közül engem választottak  a CHICAGO együttes  I’m a man c. szám  dobszólójában nyújtott teljesítményemért.

A képen balról jobbra: Környei Csaba – Karácsony János – Csurgai Attila – Ákos István – Környei Attila

Isteni dolog volt velük együtt zenélni, mert egy igazán lendületes, sodró zenekar volt főleg Karácsony János ( JAMES ) gitározása és éneklése miatt, akivel később közeli barátságba kerültem. Már akkor kitűnt Környei Attila  szervezése és profi show business-ben való gondolkodása. Ez volt az első komolyabb együttesem ahol tudatos “építkezés” folyt a zenekar imázsát és megjelenését tekintve ( lásd: szórólap ).

1971 április 29-ig voltam a zenekar tagja, Reck Lajos váltott a poszton.

Pár hónap múlva ketté vált a FERM együttes és az egyik feléből létrejött az első GENERÁL és a fennmaradó tagokhoz jött Szikora Robi dobolni a zenekarba.

Én folytattam utamat a Csomós Péter vezetésével megalakult  JAM együttesbe aminek alapító tagja lettem.

1970-es Ferm fotók 

Csurgai Attila - FERM '70

Csurgai Attila – FERM ’70

 

 

 

 

 

 

FERM együttes megszünését követöen három évtizeddel visszatért a legendás magyar zenekar 2008 május 16-án egy koncert erejéig amire én is meghívást kaptam.

A buli helyszíne: Copacabana Party Part a Margitsziget északi csücskében az Árpád-hídi lejárónál.

2008-as Ferm fotók

Gimme Some a Lovin’ nélkül, anno elképzelhetetlen volt bármiféle beat/rock hangverseny – így most sem kellett nélkülöznünk ezt a patinás, örökérvényű darabot. Gyors csere a doboknál, és Csurgai Attila (ex-Juventus; ex-Zorán) hathatós ütéseivel, Karácsony János (ex-Generál; ex-LGT) torkából máris feltörnek a Rain and Tears lírai, fülbemászó melódiái. A Purple-himnusz Child in Time-ot is James vezeti elő, meglepően jó, gillan-es frazírokkal. Hol visszafogott, hol erőteljes gitárszólói – az egész műsoron végigvonulva – különös, egyéni színezetet kölcsönöztek a jól ismert rock-klasszikusoknak. Közben – Curgai Attilát követően – Szikora Robi találta meg régi szerelmét a dobszerkó „személyében”.

A Copacabana egy napra átalakul a régi Ifiparkká, megpróbálva felidézni – és nem csak zenében az akkori kor hangulatát. Előkerül az eredeti Kőbányai Világos és a Bambi szörp, amit régi árán kínálnak a szomjas vendégeknek. Újra bevetik a régi jól bevált trükköket, például a helyszínen lehet majd nyakkendőt bérelni.