Rockszinház próba a Budai parkszinpadon

ROCKSZÍNHÁZ

Várkonyi Mátyással látásból, hallomásból ismertük már egymást, mielőtt 1981 októberében nekiálltunk egy pár szám összerakásához fölvételéhez otthoni körülmények között. Innen  számítva 1985 július 25-ig a Rockszínház tagjaként csodálatos időszakot éltem meg.
1982 Február 15-én már a lemezgyárban a Sztárcsinálók felvételén dolgozunk.

Sztárcsinálók lemezborító 1982.

Sztárcsinálók lemezborító 1982.

Miután a színháznak nem volt állandó helye ezért mindig máshol voltak a próbák az előadások. Egy hónapos próbálás után a Ganz Mávag-ban július 13-án Várkonyi Mátyás – Miklós Tibor  Sztárcsinálók című rock operájának premierjét játszottuk Budapesten, nagy sikerrel. Majd következtek a vidéki városok.
31 napos turné: Győr, Tata, Paks, Diósgyőr, Eger, Salgótarján, Debrecen, Békéscsaba, Kecskemét, Siófok, Tatabánya,  Zalaegerszeg, Szombathely, Nagykanizsa.

Miközben rengeteget utaztunk , páran a Rszinházból: Várkonyi Matyi, Jenei Szilveszter, Temesvári (Pepó) András meg én,  Fregoli együttes néven fölvettük Szűcs Judit “Kihajolni veszélyes” című lemezét az Omega stúdióban.

Szerencsénk volt, mert szeptember 20-tól  Budapesten a MOM befogadta a Rockszinházat. Így volt egy stabil helyünk ahol tudtunk próbálni és előadást tartani. Nagy, iskola és kihívás volt eredeti partitúrából játszani a West Side Story-t amit itt mutattunk be 1982 december 2-án.
Közben az Apostol együttessel is próbáltam, majd koncerteztem, mert a együttes tagjai alkották Rockszinház zenekarának magját Németh Zoli vezetésével.

Farkasok rock fantázia 1983.

Farkasok rock fantázia 1983.

1983. januárjában elkezdtünk dolgozni Várkonyi M – Miklós T. Farkasok című rock fantáziáján, melyet január 27-től  lemezre vettünk  a Rádió 6-os stúdiójában. Pepita:SLPX  17758 .

“Farkasok” a Helsinkiben megrendezett Variation Varity fesztiválra készült ahonnan az előadás minden lehetséges díjat elhozott és a zene a következő évi New York-i zenés TV filmek fesztiváldíját is elnyerte.

 

Rockszinház Turné Spanyolország1984 Sitges fesztivál belépőkártya
Az első külföldi turné Rockszinházzal 1983 október 12 és 19 között zajlott. Egy emlékezetes kirándulás Spanyolországba a Barcelona melletti Sitges-be . Az ottani nemzetközi fesztivált mi nyitottuk és zártuk nagy sikerrel. Nagyon kellemes egy hetet töltöttünk ott, még a tengerben is fürödtek egyesek. Itt összeforrott , összekovácsolódott a társulat.

Hazajőve folytattuk az országjárást Sztárcsinálók-Farkasok-Lázadók és a West Side Storyval.

Krónikás

Krónikás

1984 május 15-én Székesfehérvárott bemutattuk Kocsák Tibor-Kemény Gábor-Miklós Tibor “Króknikás” című rockoperáját. Később novemberben ezt is én doboltam föl lemezre, ami 1985-ben jelent meg.

1984 augusztus 20-án a Budai parkszínpadon nagy sikerrel bemutattuk az EVITA c. rockoperát.

 

1984 október 20-án indultunk NSZK-ba koncert körútra a Sztárcsinálókkal, melynek kiinduló bázisa Düsseldorf volt.
Városok ahol fölléptünk: Ratingen- Krefeld-Hilden-Viersen-Wuppertal-Düsseldorf-Velbert.
Mindenhol nagy várakozással fogadták a színházat és a siker sem maradt el! Meghódítottuk Németországot, sorra jelentek meg a dicsérő újságcikkek! Nagy fogadást rendeztek a számunkra.

Rockszinház  fotók

Várkonyi Mátyás-Béres Attila “Bábjátékos” c. darabját 1985 március elsején mutattuk be a MOM-ban. Rövid részlet a darabból:

1985 júniusában az Ausztriai Villachban is játszottunk a Rockszínházzal.

 

Julisban elkezdtük próbálni a Hair-t, de azt már nem velem mutatta be a színház egyéb más elfoglaltságaim miatt.

 

2012. Komédium Színház cikk:

Árock jam

Színházi zenészek első nem-nemzetközi találkozója

Előadóest

Talán kevesen tudják, hogy amikor egy színvonalas zenés előadásban gyönyörködnek; a zenekarból megszólaló hangokat gyakran a legtehetségesebb muzsikusok szólaltatják meg. Amerikától – Angliáig, Operaházakban, musicalekben színházi zenésznek lenni komoly rangot jelent. Jól kell tudni kottát olvasni, követni, a nem mindig következetes karmestereket és a hisztérikus primadonnákat. Bár a muzsikusok ilyenkor nincsenek reflektorfényben, mégis szívesen vállalnak ilyen feladatokat színvonalas produkciókban. Elhatároztam, hogy hagyományteremtő szándékkal megszervezem a színházi zenészek találkozóját, amit titkos álmom szerint minden évben megtartanánk az ország (vagy a világ) különböző városaiban. A Komédium Színházban megrendezett kísérleti rendezvény címe még a rockszínházas koromból ered: némi öniróniával a zenészek áRock zenészeknek nevezték el magukat. Muck Ferenc, Mákó Miklós, Richard Kruza, Szabó Ferenc, Csurgai Attila, Baranszky László, Német Zoltán, vagy például Szolnoki Péter jó néhány ismert név a jazz és a pop világából, de számtalan szimfonikus zenész, kortárs zeneszerző is szóba került. Az ÁROCK JAM színpadán mindenki szabadon, karmester nélkül játszhat, én jómagam is hangszeres muzsikusként veszek részt a produkcióban. De a lényeg a közös emlékek felidézése, a sztorizás, és az, hogy mindenki jól érezze magát. A közönség pedig egy megismételhetetlen élményhez jut: ezúttal igazi örömzenét hallgathat.
Várkonyi Mátyás