Szücs Jutka Vilnius TV felvétel

Szűcs Judit

Szűcs Judittal 1970-ben ismerkedtünk meg amikor a FERM együttesben játszottam,  gitárosunk Ákos István barátnőjeként. Akkor még nem volt hivatásos énekesnő. Később vált országosan ismerté és “futott” be a Disco korszakban.
1982-ben amikor már a Rockszínházban Várkonyi Mátyással együtt dolgoztunk, kértek föl a “Kihajolni veszélyes” c. lemez “feldobolására” amit Várkonyi Matyival, Jenei Szilveszterrel (akik zeneszerzőként is részt vettek), Szűcs Antal Gáborral (Totya), Temesvári (Pepó) Andrással   “Fregoli” együttes néven vettünk fel  az Omega stúdióban. A lemez nagy részét Szikora Robi írta Bob Lenky néven mert akkor még szerződés kötötte a Hungáriához.

“Kihajolni veszélyes” lemez meghallgatása

Szűcs Judit 1982

Szűcs Judit 1982 – Kihajolni veszélyes

Természetesen koncertek követték a lemezfelvételt. 1983 március 16-án indultunk a Szovjetunióba egy Melodiej Druzej nevü, közel két hónapos turnéra. Ez az elnevezés abból fakadt, hogy a baráti KGST országok híres művészei együtt föllépnek egy monstre koncertből álló turnén. Egy előadás kb. 3 órát tartott aminek Mi voltunk a “záró akkordja” három számot meg egy ráadást kellett játszanunk. Életem egyik leglazább turnéja volt!

Szűcs Judit Vilnius TV felvétel 1983.

Szűcs Judit Vilnius TV felvétel 1983.

 

Nem volt “sok utazás” (a többi turnéhoz képest), mert csak a legnagyobb városokban a legnagyobb helyeken játszottunk: Moszkva-Tallin-Riga-Vilniusz-Leningrád és Kiev. Fotó a stábról:

Szűcs Judit Turné 1983. Szovjetunió -Tallin

Szűcs Judit Turné 1983. Szovjetunió -Tallin

 

 

 

 

 

 

1983 augusztus 4-én csütörtökön reggel 8-kor találkoztunk a Vörösmarty téren az ORI előtt onnan busz vitt minket a reptérre! Amikor repülővel megérkeztünk Bukarestbe busszal átvittek Plojestibe ahol a szállásunk is volt! Másnap kezdődött a felejthetetlen Romániai turné!

Bukarestben két előadás, majd a tengerpart:
7-én Konstanca-Efolia-
8-án Mamaya-
9-én Neptun
10-én -Turcea következtek.
11-én busszal indultunk Erdélybe ahol 12 előadást nyomtunk, előadások kezdete 17 és 20 órakor volt.
12-én Sepsiszentgyörgy
13-án Marosvásárhely
14-én Marosvásárhely
15-én Kolozsvár
16-án Nagyvárad
17-én Temesvár.
Na, az itt töltött napok oly csodálatosak voltak, hogy örökre bevésődött az emlékezetembe. Az a szeretet és vendéglátás amit minden városban kaptunk az felejthetetlen! Koncertek után meghívtak magukhoz művészek, értelmiségiek és hajnalig tartó beszélgetésekkel, borozgatásokkal töltöttük az időt.
Volt egyszer, hogy egy harminc fős társasággal valakinek a borospincéjében ahol senki sem hallja, visszafojtva elénekeltük  a Magyar Himnuszt! Ezekben az időkben ez büntetendőnek számított! Nagyon jól sikerült a turné!

Egy szépség hibája volt, hogy 17-én az utolsó előadás után nem jött értünk mikrobusz ami hazavigyen. Ugyanis, 18-án már a Diósgyőri várban fellépésünk lett volna a Rockszínházzal ahol  ezer ember várta a koncertünket. A Szűcs Judit zenekarból hárman is a Rockszínház zenekarának a tagjai voltunk. Mobil telefon akkor még nem létezett és egyéb módon sem tudtuk értesíteni Őket, ezért aztán 18-án este hosszú várakozás után az előadást le kelett mondaniuk!
19-én hajnalban 15 óra vonatozás után érkeztünk meg Budapestre ! Délután idultunk Diósgyőrbe!
Így egy nappal később kezdődött Diósgyőrben a  Rockszinház koncert sorozata!