Jam együttes 1971

JAM együttes

JAM együttest az ex Hungáriás  Csomós Péter hozta létre.

Részlet Csomós Péter Passió.hu interjúból: “Az Emkénél találkoztam Csurgai Attilával (akit már korábban meghallgattam) anélkül el sem indultam volna. Tudod, én rossz dobossal nem vagyok hajlandó játszani. Egy Dubán maszek dobon játszott, rendben volt. Előtte már játszott a Fermben James-szel (Karácsony János). Pontos volt és jól szólt a cucca. Tátrai tudta az egész programot és nagyon akart. Radics Béla helyett lementünk Miskolcra. Tátrai, Csurgay, Kiss Zoli meg én. Valahol Miskolc szélén, egy kultúrházban játszottunk. Hát hallom, hogy a közönség kántálja: „Bé-la! Bé-la!”  Mondom, de jó, hogy Radics sosincs a TV-ben, nem ismerik, de ha ez kiderül minket agyonvernek. Azt próbálják meg, mondta Tátrai. Mi legyünk balhésabbak, Communication Breakdownnal nyitottunk. Kiénekelem magam már az elején, aztán majd pihenek. Marha nagy vadulás volt, szünet nélkül. Kőkemény alapokon volt a zenekar. Szántottak, vetettek. Csurgay nagyon ott volt a szeren. Ezt már jobban magaménak éreztem, mint Radics mellett árnyékolást.”
CsA: tehát, 1971 május 4-én du 2 órakor találkoztam az Emkénél Csomóssal és Tátraival, majd fölmentünk a közelben lakó Kiss Zolihoz és megalakítottuk a zenekart. Progresszív Rock zenét akartunk játszani, amihez meg is voltak az adottságok. Május 10-én kezdtük a próbákat a Csomóséknál és a Radnóti Művelődési házban, ahol később klubunk is volt. Május 19-én Kiss Zoli elérkezettnek látta az időt, hogy Ő most profi bandában játszik ezért beinvesztál egy Fender Jazzbass gitárba. Akkoriban ez nagyon nagy dolognak számított, akarva akaratlanul emelte a zenekar szinpadi megjelenését és hangzását!

JAM együttes 1971

JAM együttes 1971 Csurgai Attila honlapján

A képen : Tátrai Tibor gitár – Csomós Péter ének – Csurgai Attila dob – Kiss Zoltán bass

Két hét alatt alatt összeraktunk egy ütős repertoárt amivel a Radnótiban léptünk fel először. Ezenkívül volt klubunk Tatabányán és Oroszlányban is. Koncerteztünk Miskolcon is Radics Béláék helyett. Ezt technikusunk, Vas Laci hozta össze. Nagy biztonságban éreztem magam Tibivel, aki ifjúsági boxbajnok volt és a Tripoliszban is hírhedt alak.

További fotók a zenekarról

Jam is azon a feldolgozás vonalon mozgott, mint a Kárpátia, vagy a Ferm, vagy, mint ahogy általában akkor mindenki. Csak akkor volt értelme saját számot írni, ha már meg tudtál jelenni vele a Magyar Rádióban. A közönség sem várta el, mert azokat a külföldi számokat akarták elsősorban hallani, amit a Luxemburgi Rádió vagy a Szabad Európa Rádió rossz minőségben  sugárzott! Élőben jó minőségben akarták a zenét hallani!

Az együttes tiszavirág életű volt, mert az egyik Radnóti bulin, Csomóst megkeresték a volt Hungáriás társai és Pápai Faragó László. Kiderült, hogy  Tátraival együtt elmennek a Juventus együttesbe. Június 27-én Tatabányán volt az utolsó buli. Nagyon el voltam keseredve!

Csomós azzal nyugtatott, hogy fogunk még együtt játszani. Július 16-án csörgött a telefon és mit ad Isten, Csomós hívott, hogy menjek kisegíteni a Juventusba, mert a Tóth Józsi felszívódott! Mint később kiderül “oxidált”. (disszidálást jelent)

Ez már egy következő történet!