Hungária Rádió 8-as studió

HUNGÁRIA együttes

Képen: Fenyő Miklós – Csurgai Attila – Sipos Péter – Kékes Zoltán – Szűcs Antal Gábor 

Technikusok: Csabai Tibor és Vadas Laci

A Hungária mindenképp előrelépés volt, mert egy nagylemezes banda és a Fenyő érdemei már akkor elévülhetetlenek voltak.

Miután “döglődött” a Juventus és a Hungária sem volt már acélos, 1973 januárjában Sipos Peti kitalálta, hogy szövetkezzünk Fenyővel és  menjünk a HUNGÁRIÁBA.. Ez érdekes volt, mert Fenyő és Sipos már két éve nem álltak szóba egymással, de végül leültek és bedobta az NDK lehetőségeket.  Fenyő csak őt akarta a Cila helyére. Sipos viszont ragaszkodott hozzám és Kékeshez Zolihoz. Így hárman mentünk a Juventusból. Fenyő ebbe csak úgy ment bele, hogy megtartja a Szűcs Antal Gábort.  Ezt persze mi utólag tudtuk meg és azt is hogy “rendesen megalkudtak”.

Februárban be is indult a gépezet, Fenyőék lakásán elindult a show business:

részlet Sipos Péter önéletrajz könyvéből:

“Nagy sebességgel láttunk munkához. Azonnal leültünk S.Nagy Pistával, és közöltük vele a hírt az új Hungáriáról. Először megpróbálta javasolni, hogy hagyjuk el a Hungária nevet, mert az nem cseng a legjobban szakmai berkekben. Órákig latolgattuk, hogy mi lenne egy jó új név. Az egyik ötlet szerint “Revolver” lett volna, és ez hangzott még a legjobban a többi értelmetlen név mellett. Mire végetért az este, sikerült meggyőznöm a társaságot, hogy a Hungáriánál kell maradnunk, mert óriási lehetőségeim vannak az NDK piacon, de csak ezzel a névvel. Ez hatott. Nagyon gyorsan kezdtek pörögni az események. S.Nagy segítségével és szövegeivel szinte azonnal felvettünk két számot a Rádió 8-as studiójában: Fenyő “Ne add el a lelkedet” című kemény hangzású rock szerzeményét, és az én “Altatódal” című balladámat. Nagy siker nem lett egyikből sem, de legalább valami elkezdődött.”

Hungária MRT felvételek meghallgatása

Majnik László így fogalmazta meg ezt az időszakot:

https://beatkorszak.blog.hu/2023/03/10/hungaria_egyuttes?fbclid=IwAR0kFi3k_EqzPojhf6u6H9edQNgVY6c1BGI93N6003YIjaqEKIQR4FVMnRo 

Egy szovjet turnéval folytattuk a rádiózás után.

Hungária együttes Szovjet turné 1973


Sterlitamak: Május 1. tribünre belépő kártya Csurgai felirattal

Komplett magyar delegáció ment ki, mert az akkori KI MIT TUD győztesek és a HUNGÁRIA együttes, KOVÁCS KATI volt a stáb! Budapestről TU-134-el repültünk Moszkvába. A két szólógitáros felállás nagyon jól megszólalt koncerten. Szétverte a közönség a termeket, óriási sikerek voltak, mintha a Beatles turnézott volna húszezres stadionokban. A szovjet turné közepén váltották egymást a pártember ORI ügyelők. Kardos Sanyi helyett jött Bali Gyuri (később Ő lett az ORI igazgatója). Ő hozta a hírt Totyának, hogy Frenreisz megalakította a Skorpiót és ő is benne van. Nyilván előtte telefonon ezt már megbeszélték. Nagy csapás volt, de mentünk tovább.
Ezen a turnén egy JAK-40-es különgépe volt a bandának. Húszegynéhány személyes, profi gép, amerikaiak is vásárolták magángépnek akkoriban kicsit átalakítva. De repültünk TU 154-sel, IL -18-sal, AN-24-sel is, ami ilyen libakergető gép volt, csapkodta a szárnyait és ki lehetett látni a padlón. Megvolt a halálfélelem is.

Ezután jött az NDK turné. Igazi sztárokként kezeltek minket. A Hotel Stadt Berlinben az Alexanderplatzon a 36. emeleten laktunk, mindenkinek külön apartmanja volt. Fekete kocsi hozott-vitt, szinte csak felvételeket készítettünk, nem is turnéztunk. Lemez, Rádió és TV. Az NDK-sok azt akarták bizonyítani, hogy ők is tudják hozni az NSZK színvonalat. 750 forint volt egy repjegy oda-vissza. Hazaugráltunk, nevetséges összegbe került. Drezdában egy cirkuszi sátorban, a tévé felvett velünk egy showműsort is Kovács Katival. Jó lenne megtalálni ezeket. Gyakorlatilag Budapest és Berlin közötti ingázással telt el a ’73-as év.

További Hungária fotók

Ez egy ritkaság amit saját magunk készítettünk az Amiga lemezgyárban munka közben super 8-as filmre!

Amigában fölvett számok  meghallgatása

Hungária együttessel  ’74 tavaszán váltunk meg egymástól!

Rövid úton jött a helyemre Szikora Robi.

Egy kedves sztori, közvetlen a tagváltás idején :   Anyukámék lementek ezekben a napokban Hajdúszoboszlóra Wellnessezni és egy hasonló korú párral vacsoráztak a szálló éttermében, mert ahhoz az asztalhoz osztották be Őket. Természetesen elindult egy barátkozás-beszélgetés. Szüleim elmondták, hogy van egy fiúk. A pár mondta: nekünk is! A miénk zenész- mondta anyukám. Az övék is. A fiunk dobol. Az övék is. A miénk a Hungáriában. Az övék is. Szikora szülei voltak. Kicsi a világ!

Hungária után már “megint Siófok”. Nyáron játszottam az  Atlantis együttessel Siófokon egy idényt. Az Óceán együttes 1974 őszén alakult Marschalkó ZolivalMikulca Sanyival,  Kiss Zolival és  Molnár Erikkel. De ez egy következő téma!