Hungária Rádió 8-as studió

HUNGÁRIA együttes

Képen: Fenyő Miklós – Csurgai Attila – Sipos Péter – Kékes Zoltán – Szűcs Antal Gábor 

Technikusok: Csabai Tibor és Vadas Laci

A Hungária mindenképp előrelépés volt, mert egy nagylemezes banda és a Fenyő érdemei már akkor elévülhetetlenek voltak.

Miután “döglődött” a Juventus és a Hungária sem volt már acélos, 1973 januárjában Sipos Peti kitalálta, hogy szövetkezzünk Fenyővel Miklóssal menjünk a HUNGÁRIÁBA.. Ez érdekes volt, mert Fenyő és Sipos már két éve nem álltak szóba egymással, de végül leültek és bedobta az NDK lehetőségeket.  Fenyő csak őt akarta a Cila helyére. Sipos viszont ragaszkodott hozzám és Kékeshez Zolihoz. Így hárman mentünk a Juventusból. Fenyő ebbe csak úgy ment bele, hogy megtartja a Szűcs Antal Gábort.  Ezt persze mi utólag tudtuk meg és azt is hogy “rendesen megalkudtak”.

Februárban be is indult a gépezet, Fenyőék lakásán elindult a show business:

részlet Sipos Péter önéletrajz könyvéből:

“Nagy sebességgel láttunk munkához. Azonnal leültünk S.Nagy Pistával, és közöltük vele a hírt az új Hungáriáról. Először megpróbálta javasolni, hogy hagyjuk el a Hungária nevet, mert az nem cseng a legjobban szakmai berkekben. Órákig latolgattuk, hogy mi lenne egy jó új név. Az egyik ötlet szerint “Revolver” lett volna, és ez hangzott még a legjobban a többi értelmetlen név mellett. Mire végetért az este, sikerült meggyőznöm a társaságot, hogy a Hungáriánál kell maradnunk, mert óriási lehetőségeim vannak az NDK piacon, de csak ezzel a névvel. Ez hatott. Nagyon gyorsan kezdtek pörögni az események. S.Nagy segítségével és szövegeivel szinte azonnal felvettünk két számot a Rádió 8-as studiójában: Fenyő “Ne add el a lelkedet” című kemény hangzású rock szerzeményét, és az én “Altatódal” című balladámat. Nagy siker nem lett egyikből sem, de legalább valami elkezdődött.”

Hungária MRT felvételek meghallgatása

Egy szovjet turnéval folytattuk a rádiózás után. Komplett magyar delegáció ment ki, mert az akkori KI MIT TUD győztesek és a HUNGÁRIA együttes, KOVÁCS KATI volt a stáb! Budapestről TU-134-el repültünk Moszkvába. A két szólógitáros felállás nagyon jól megszólalt koncerten. Szétverte a közönség a termeket, óriási sikerek voltak, mintha a Beatles turnézott volna húszezres stadionokban. A szovjet turné közepén váltották egymást a pártember ORI ügyelők. Kardos Sanyi helyett jött Bali Gyuri (később Ő lett azORI igazgatója). Ő hozta a hírt Totyának, hogy Frenreisz megalakította a Skorpiót és ő is benne van. Nyilván előtte telefonon ezt már megbeszélték. Nagy csapás volt, de mentünk tovább.
Ezen a turnén egy JAK-40-es különgépe volt a bandának. Húszegynéhány személyes, profi gép, amerikaiak is vásárolták magángépnek akkoriban kicsit átalakítva. De repültünk IL -18-al, AN-24-el is, ami ilyen libakergető gép volt, csapkodta a szárnyait és ki lehetett látni a padlón. Megvolt a halálfélelem is.

Jött az NDK turné eztán. Igazi sztárokként kezeltek. A Hotelstadt Berlinben, az Alexanderplatzon, a 36. emeleten laktunk, mindenkinek külön apartmannja volt. Fekete kocsi hozott-vitt, szinte csak felvételeket készítettünk, nem is turnéztunk. Lemez, Rádió és TV. Az NDK-sok azt akarták bizonyítani, hogy ők is tudják hozni az NSZK színvonalat. 750 forint volt egy repjegy oda-vissza. Hazaugráltunk, nevetséges összegbe került. Drezdában egy cirkuszi sátorban, a tévé felvett velünk egy showműsort is Kovács Katival. Jó lenne megtalálni ezeket. Gyakorlatilag Budapest és Berlin közötti ingázással telt el a ’73-as év.

További Hungária fotók

Ez egy ritkaság amit saját magunk készítettünk az Amiga lemezgyárban munka közben super 8-as filmre!

Amigában fölvett számok  meghallgatása

Hungária együtessel  ’74 tavaszán megváltunk egymástól!

Rövid úton jött a helyemre Szikora Robi.   Egy fura sztori:   Anyámék lementek ezekben a napokban Hajdúszoboszlóra Wellnessezni és egy hasonló korú párral vacsoráztak a szálló éttermében, mert oda osztották be Őket akikkel természetesen elindúlt egy barátkozás-beszélgetés. Elmondták, hogy van egy fiúk. A pár modta: nekünk is! A miénk zenész. Az övék is. A fiunk dobol. Az övék is. A miénk a Hungáriában. Az övék is. Szikora szülei voltak. Kicsi a világ!

Hungária után már “megint Siófok”. Nyáron játszottam az  Atlantis együttessel Siófokon egy idényt. Az Óceán együttes 1974 őszén alakult Marschalkó ZolivalMikulca Sanyival,  Kiss Zolival és  Molnár Erikkel. De ez egy következő téma!