Kárpátia együttes

1970 nyarán mint afféle gimnazista kamasz srác lementem Balatonra, Siófokon a Balaton nevü presszó teraszán játszott a Kárpátia együttes. Tátrai Tibusz volt a gitáros és Harmath Albert énekelt a Sakk-Matt együttes korábbi énekese, Nagy Pista basszusozott, Soós “Bandó” András Capri orgonán játszott, “Fanyűvő” Gyula dobolt .

Nagyon tetszett ahogy és amiket nyomtak ezért egy alkalommal beszálltam játszani. Na nem úgy van az hogy csak  jött-ment ként beugrottam, hanem az Arthur zenekarban mi már évekig együtt muzsikáltunk Soós Andrással aki szólt pár szót az érdekemben.

Nagy Pista (zenekar vezető) azt mondta, hogy nyár végén új zenekart szervez és tagja leszek én is,! Ekkor ez lett a felállás: Nagy István bassz gitár – Tátrai Tibi szóló gitár – Kalmusz József ének – Csurgai Attila dob. Progresszív nótákat játszottunk angol együttesektől.

Ezen a nyáron Tátrainak volt egy furcsa balesete. Siófokon sétált az utcán hosszú szőke haja volt (akkor ez még nagyon kirívónak számított) jött egy oldalkocsis motoros  (oldalkocsiban egy husánggal) és se szó, se beszéd nem tetszését így kifejezve, menet közben leütötte (tovább is hajtott). Tibusz komoly fejsérülést szenvedett és életveszélyesen került kórházba. Egyáltalán nem volt biztos, hogy hamar felépül, de szerencsére csak egy hónapig  maradt ki a muzsikálásból. Mondhatni még jobban gitározott , mint előtte! Tibit egyébként mindig megtalálták az ilyenek!

Kárpátia együttessel 1970 szeptember elején kezdtünk próbálni. Konkrétan emlékszem, hogy a Freetől játszottuk a Fire And Watert, meg természetesen az All Right Nowt. Nagy Pista nagyon jól röfögött a basszussal. Na persze Tibivel se lehetett volna “bálozni”, Kalmus Józsi meg Steve Wiwoodosan nyomta, egyértelmű volt, hogy mit játszunk. Időnként Papp Gyula is képbe került, sőt volt egy koncert, ahol Radics Béla is játszott velünk. Ez  valahol a Műszaki Egyetemen történt, de nem az E épületben, pár koncert után szétment a banda, mert nem volt aki szervezze a bulikat. Sajnos fotó nincs a koncertekről, csak ez az egy kép ami 50 év után került elő. Balaton parti sütkérezés a napon Radics Bélával, Nagy Istvánnal és Csurgai Attilával.

 

Radics-Nagy-Csurgai

1970 október végén következett a FERM együttes!